Apèndix de la recerca "La utopia de l'oci burgès"

Imatges #5: Casino de La Rabassada /Cercle d’Estrangers/

Seguint el model dels primers clubs aristocràtics europeus de tall anglès, una institució selecta i privada com el Cercle d’Estrangers seria l’encarregada de legitimar la pràctica del joc. Com en d’altres estacions hidroteràpiques, a La Rabassada, el Cercle d’Estrangers es constituí com a associació destinada a la promoció i organització de festes, reunions i esdeveniments que tractaren de dinamitzar l’estada dels turistes i personalitats del món polític, social i comercial d’arreu del món.

Merecida es la preferencia por la intención del Círculo, cuyo objeto es retener en Barcelona, en favor del comercio de esta ciudad, á los extrangeros que vengan de temporada o de paso, en viaje de recreo, además de proporcionar á sus socios todos los pasatiempos, diversiones y recreos de la buena sociedad.

Aquestes institucions –avui encara existeixen en forma de grups de pressió política i econòmica– no eren només patrimoni d’hotels i balnearis: estaven esteses en altres àmbits de la vida social, i eren, en definitiva, espais privats dotats d’una legislació pròpia que possibilitava un marc legal fora de la normativa pública. Evidentment, per entrar-hi calia ser acceptat com a membre, però un cop a dins, la legislació de l’Estat passava a obviar-se.
A La Rabassada els socis del Cercle podien ser de tres tipus: fundadors, adscrits o temporals. El vint-i-cinc per cent dels ingressos que s’obtenien del joc anaven destinats a la beneficència i a les obres públiques al municipi que l’acollia legalment, és a dir, Sant Cugat, i aquesta aportació era suficient –segons els directors– per lluitar contra la mendicitat, i sobretot, per millorar les vies de comunicació entre el municipi i les poblacions del voltant.
Als espais destinats a aquest Cercle no hi faltava cap detall luxós; ocupaven una part de les instal·lacions de l’hotel i el restaurant, com dormitoris i menjadors –de catifes vermelles i decoració en blanc–, que es connectaven amb la resta dels edificis a través d’àmplies galeries tancades amb vitralls de colors. Un equip fix de cambrers i cambreres donaven servei als convidats i clients que presentaven la nota internacional a La Rabassada.

Sala de joc del Cercle d'Estragers. Autor: ATV

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s