Apèndix de la recerca "La utopia de l'oci burgès"

LA UTOPIA DE L’OCI BURGÈS

On acaba la memòria d’un comença la creativitat de l’altre

La recerca històrica que presenta aquest llibre no pretén limitar-se a la documentació obtinguda i analitzada en els diferents arxius, diaris i llibres d’història que s’han consultat. Per això, i amb la intenció que els coneixements al voltant de l’oci burgès i La Rabassada es puguin anar ampliant en el temps, s’ha habilitat un bloc en forma d’apèndix per convidar i animar totes les persones interessades a continuar on-line la construcció creativa de la seva història. Aquest espai digital està, des del precís moment que s’edita el llibre, obert a l’aportació i publicació de qualsevol document que pugui aportar noves mirades al voltant de La Rabassada i el seu context històric i social.

HISTÒRIES DE LA RABASSADA

https://rabassada.wordpress.com

Ens trobem que, en els jocs i llocs de la memòria, unes determinades referències n’evoquen fàcilment d’altres més imaginatives o més suggeridores. I el cert és que aquestes primeres referències no les podem trobar sovint en arxius o hemeroteques, sinó en cases particulars, despatxos, llibreries oblidades o àlbums de fotos que resten tancats en l’espai privat del record de cada família, de cada persona. Són fotografies, textos, enregistraments, músiques o pel·lícules que a mig camí entre la realitat i l’artifici poden actuar com a guspires d’unes memòries col·lectives que, de ben segur, són capaces d’encendre la foguera d’allò que hom podria anomenar «les històries de La Rabassada».

El bloc, doncs, es presenta com una plataforma digital on recopilar, intercanviar i difondre de nou aquests fragments escampats de La Rabassada, la burgesia del segle xix i xx, i evidentment, les seves runes. Un espai dedicat a la construcció col·lectiva i potser dispersa de la memòria, el coneixement i la creativitat evocadora de tot allò que s’escapa a l’anàlisi historiogràfic.

El primer record que proposem al voltant de La Rabassada és aquest text que el lector està a punt d’encetar. Esperem que només sigui l’inici d’un univers cromàtic capaç de despertar les memòries que encara viuen sepultades als boscos frondosos de Collserola, així com al cap i la imaginació de cadascú.

Anuncis

2 responses

 1. Bravo per la iniciativa….

  10 Setembre 2011 a les 21:31

 2. Raul

  Com a vei del barri de Les Planes sempre he trobat misterios aquest raco on queden les restes de l’antic Casino de la Rabassada, l’antic Hotel, Can Torres… que he recorregut a peu en varies ocasions.
  Intentant saciar la curiositat he donat amb el vostre blog i nomes volia agrair-vos l’esforç de documentacio i divulgacio que heu fet.

  Salutacions!

  14 Novembre 2011 a les 13:53

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s